Jump to content

Welcome to DangerCs.Ro @ Since 2016 !
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

[Curiozitati] Bolile transmisibile de la animal la om #1


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1
Gabrielle DeVince

Gabrielle DeVince

    Members dcs

  • Members
  • 1,604 posts
  • LocationRomania
Bolile transmisibile de la animal la om 
 
 
Bolile transmisibile de la animal la om se numesc boli zoonotice. Majoritatea animalelor de companie pot răspândi boli oamenilor, iar nevăstuicile nu deloc sunt o excepţie. Există o mulţime de boli pe care oamenii le pot lua de la nevăstuici, dar partea bună este că majoritatea nu sunt periculoase şi pot fi evitate destul de uşor.
 
Rabie – Prima boală care ne vine în minte atunci când vorbim despre bolile zoonotice este rabia, infecţie fatală pe care majoritatea mamiferelor, inclusiv nevăstuici, o pot contracta dacă sunt expuse la animalele care suferă de această boală – ratoni, sconcşi sau vulpi.
 
Virusul rabic se transmite prin saliva animalelor infectate, fără să fie nevoie de o muşcătură a animalului infectat. Nu există tratament împotriva bolii, dar nu toţi cei infectaţi se îmbolnăvesc (între 20-50% din persoanele infectate cu acest virus ajung să se îmbolnăvească). Însă fiecare caz de îmbolnăvire conduce la deces. Aspectul interesant al bolii îl constituie perioada lungă de incubare, cea dintre momentul infectării şi debutul bolii. Astfel, animale aparent sănătoase pot fi purtătoare ale virusului şi pot infecta chiar şi persoane. Însă această perioada lungă de incubare ar putea reprezenta o şansă pentru cei care se tem că ar fi putut suferi o contaminare. Aceştia se pot vaccina imediat după muşcătură, pentru a evita un debut al bolii.
 
Şi de la nevăstuică la om, boala se poate transmite prin muşcătură sau salivă. Deşi este mai greu de contractat rabie prin salivă de la nevăstuică, decât de la alte animale, sfatul nostru este să consultaţi veterinarul şi să vă vaccinaţi animăluţul împotriva acestei boli. Chiar dacă animalul stă mai mult în casă, este bine să îl ştiţi protejat!
 
Infecţii bacteriene – Deşi sunt şanse mici ca o nevăstuică să vă transmită rabie, nu înseamnă că nu vă poate transmite cu uşurinţă infecţii bacteriene. Bacteriile care se găsesc în gura nevăstuicilor – Pasteurella şi Corynebacterium pot fi transmise prin muşcătură. Infecţiile bacteriene se tratează cu antibiotic. În mod obişnuit, nevăstuica ar trebui să nu muşte, dar mai sunt şi excepţii.
 
Gripă – În general, nevăstuicile pot lua gripa de la noi, virusul de tipul A şi B, şi o pot transmite mai departe, animalelor şi chiar oamenilor. În tot acest timp, şi ele pot face febră, pot strănuta, iar ochii şi nasul le pot curge ca şi nouă, în astfel de momente.
 
Viermi inelaţi – Deşi viermii inelaţi se găsesc în general la pisici, chiar şi nevăstuicile pot fi infestate, dacă sunt expuse. În general, acest lucru se poate întâmpla în magazinele de animale, dacă nevăstuicile sunt ţinute în cuşcă, alături de pisici. Infecţia se poate transmite apoi mai departe la om prin pături, pat, sau altceva care a intrat în contact cu nevăstuica. Deşi este o infecţie ce provoacă mâncărimi deranjate, se poate vindeca uşor.

p6IeIO5.png

v1.png