Jump to content

Welcome to DangerCs.Ro @ Since 2016 !
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

[Curiozitati] Furnicile - Anatomie


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1
Gabrielle DeVince

Gabrielle DeVince

    Members dcs

  • Members
  • 1,604 posts
  • LocationRomania
Furnicile-Anatomie
 
FfvfHPw.jpg
 
Furnicile sunt construite sa fie foarte rezistente si eficiente in munca pe care o depun. O furnica poate ridica de 20 de ori greutatea ei.
 
Fiecare individ are 6 picioare puternice, dotate cu 3 articulatii, ce permit furnicii sa se deplaseze pe orice fel de teren accidentat. Daca un om ar putea alerga atat de repede precum o frunica, raportat la greutatea lui, atunci ar avea o viteza similara cu cea a unui cal de curse.
 
Furnicile sunt cele mai inteligente insecte. Creierul lor contine in jur de 250.000 de celule nervoase, fiind cel mai bine dezvoltat dintre toate insectele. Prin comparatie, creierul uman are 10 milioane de celule.
 
Cei doi ochi sunt formati din alti ochii mai mici, si ofera un simt vizula foarte bine dezvoltat. Cu toate acestea, exista si specii de furnici fara vedere. Acestea comunica prin semnale chimice, de tipul feromonilor. Comunicarea chimica este folosita de toate tipurile de  furnici, fiind cea mai eficienta.
 
Furnicile au doua maxilare puternice, care functioneaza precum  foarfecele. Insectele nu pot inghiti hrana solida, ci doar seva sau sucul alimentelor, pe care le storc cu falcile solide.
 
Fiecare furnica prezinta 2 stomacuri: intr-unul acumuleaza mancare pentru sine, iar in celalalt pentru colonie.
 
Antenele sunt folosite atat pentru simtul tactil, dar si pentru miros.
 
Unele specii de furnici sunt dotate la extremitatea posterioara cu un ac, folosit pentru aparare sau pentru a-si prinde prada. Toxinele unor specii sunt foarte otravitoare putand omori chiar si un om ( daca este intepat de un numar mare de furnici). Inchizita folosea anumite tipuri de furnici pentru a omori sau tortura.
 
Nu toate speciile de furnici prezinta ac. Unele, precum furnicile de padure  si furnicile negre, au abilitatea de a raspandi un jet bogat in acid formic. Astfel de fornici sunt luate de pasari in penajul lor pentru a le ajuta sa scape de paraziti. La schimb, furnicile au parte de o masa copioasa.
 
In functie de munca pe care o depun in colonie, furnicile sunt construite diferit. De exemplu, furnicile-soldat, responsabile de apararea musuroiului, au capul mai mare decat cele lucratoare. Ele astupa intrarea in colonie cu capul supra-dimensionat. In momentul in care o furnica de-a casei soseste, aceasta ii rosteste chimic parola si poate intra. Furnicile straine sunt oprite.

p6IeIO5.png

v1.png